Studija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevu bit će završena do kraja godine

Studija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo (KS) ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini i KS da poduzmu mjere za ublažavanje zagađenja zraka kroz promociju i korištenje obnovljivih izvora energije, rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj povodom početka izrade ove studije.

“Vlada KS donošenjem Akcionog plana za smanjenje prisustva čestica u zraku (PM10) još se 2013. godine opredijelila za primjenu sistema daljinskog grijanja. To je način na koji će se postići energijska efikasnost, smanjenje i integrisanje individualnih izvora emisije, bolji nadzor i kontrola zagađivača, što treba da rezultira čišćim zrakom i drugim tehničkim, okolišnim i socijalnim koristima”, istakao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Po njegovim riječima, sarađujući sa drugim evropskim gradovima imali su priliku upoznati se kolike su prednosti kvalitetnih sistema centralnog rijanja, te i sa drugim koristima koje se postižu po pitanju globalnog smanjenja emisija stakleničkih gasova u vrijeme sve izraženijih klimatskih promjena.

Studija će biti pripremljena u okviru Projekta “Poboljšanje kvaliteta zraka u BiH kroz promociju obnovljivih izvora energije i poboljšanja daljinskog grijanja”. Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije u tu svrhu obezbijedilo je grant sredstva u iznosu od 420.000 Eura, a implemetira će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

“Ova studija je podrška Kantonu Sarajevo u preduzimanju aktivnosti za smanjenje zagađenja zraka, a obuhvati će i procjenu proširenja daljinskog grijanja na područjima koja trenutno nisu u sistemu, kao što su Hrasnica, Općina Ilidža i dio Vogošće”, poručio je ministar Lukić.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov rekao je kako je zagađenje zraka jedno od najtežih problema s kojima se suočavaju građani Kantona Sarajevo. Naveo je da su procjene da zbog ove činjenice zemlja gubi 21,5 posto svog bruto društvenog proizvoda.

“Pristup daljinskom grijanju je prioritet kojem se želimo posvetiti, te napraviti dugoročnu strategiju s ciljem smanjenjena zagađenja zraka”, potcrtao je Khoshmukhamedov, te dodao da će se ubudućnosti moći koristi obnovljivi izvori energije.

“Sarajevo je lijep grad, ali je smješten u kotlini zbog čega se, između ostalog, suočava s problemom zagađenja zraka. Tačnije, hladan vazduh onemogućuje toplom da se podigne zbog čega svi zagađujući faktori ostaju prisutni u zraku”, pojasnio je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije Paolo Angelini.

Upravo zbog toga postoji problem rješavanja efekta staklenika, koji postoji na globalnom nivou, i po tome se Sarajevo ne razlikuje mnogo od drugih evropskih gradova. Najavio je da će nastaviti sa podrškom ovakvih projekata jer su to cigle na kojima se gradi i učvršćuje buduća saradnja između naših zemalja.

Planirano je da se izrada studije završi do kraja ove godine, a kako je navedeno, sadržavat će i socijalno – društvene aspekte.