Počelo uklanjanje nepropisno odloženog otpada, od danas pranje i dezinfekcija ulica i dječijih igrališta, naložena deratizacija

Operativni tim formiran s ciljem poboljšanja čistoće javnih površina i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu, a kojim rukovodi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, već prvog dana rada poduzeo je konkretne poteze. Izvršen je obilazak terena i na više od stotinu lokacija detektovan nepropisno odložen otpad, te su odmah upućene mobilne ekipe KJKP“Rad“ i „Park“ kako bi se djelovalo na terenu. Akcija je nastavljena jutros od 06,00 sati i trajat će sve dok sav otpad ne bude uklonjen.

Među detektovanim problemima na terenu evidentno je da postoji i velika količina neodgovornosti građana koji svojim ponašanjem pokazuju nepoštovanje prema javnom dobru, ali i ovom gradu. Odlaganje smeća na nedozvoljenim mjestima mimo kontejnera, kabasti otpad na ulicama, neispravni automobili, građevinska šuta na mjestima gdje ne smije biti i brojni drugi primjeri odraz su nedozvoljenog i neciviliziranog ponašanja.

Stoga, građanima se upućuje još jedno upozorenje da se ponašaju odgovorno i odlažu otpad samo na dozvoljena mjesta.

Kako je najavio ministar Hadžiahmetović, ova akcija neće stati dok se grad i ulice ne dovedu u red, ali isto tako bit će uređena i zakonska regulativa kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

„Uporedo sa akcijom na terenu pripremamo i potrebnu dokumentaciju za formiranje komunalne policije koja će zavesti red u oblasti komunalne čistoće. Građanima ćemo biti na raspolaganju da provodimo zakonske obaveze, ali i da sankcionišemo one koji se ponašaju necivilizovano i bacaju otpad na nedozvoljena mjesta,“ potvrdio je ministar Hadžiahmetović.

On je ponovio da od građana očekuje da budu partneri timu koji predvodi i da zajedno vrate red u oblast komunalne čistoće:

„Građani nam putem viber broja 062 00 22 44 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren. Mi smo se ozbiljno prihvatili ovog posla i sigurno ćemo ga dovesti do kraja“, dodao je ministar.

Najavio je i da od danas počinje i intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu. Ove aktivnosti provodit će KJKP“Rad“, KJKP“Vodovod i kanalizacija“ i Kantonalna civilna zaštita. Upraviteljima svih zgrada u Kantonu Sarajevo, nadležno ministarstvo naložilo je da izvrše pranje svih prostora za odlaganje smeća (smetljarnika). Svjestan problema neadekvatno provedene deratizacije u Sarajevu, ministar Hadžiahmetović kaže da su i po tom pitanju poduzeti koraci.

„Sramota me je kada čujem da građani viđaju žohare na ulicama i u zgradama. Naložili smo svim upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata da po hitnom postupku provedu deratizaciju, posebno zbog još uvijek prisutne pandemije korona virusa. Uočeni su nedostaci u provođenju sistemske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u KS i sigurno ćemo i to mijenjati u predstojećem periodu,“ kazao je ministar.

Ministar Hadžiahmetović je početkom naredne sedmice najavio zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća „Rad“ i „Park“ kako bi se pojačao broj ekipa na terenu.

„Očekujem da će Vlada KS već na narednoj sjednici dati saglasnost za angažman ovih radnika jer svima nam je u interesu poboljšanje komunalne čistoće na ulicama Sarajeva,“ rekao je ministar Hadžiahmetović.

Operativni tim ima zadatak da vrši sistemski nadzor, koordinaciju i praćenje poslova iz oblasti čistoće, a čine ga predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog ministarstva.