Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: Hitno usaglasiti pravilnike koji propisuju EKO testiranja motornih vozila

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je zatražilo od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija tumačenje Pravilnika o tehničkim pregledima vozila i Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Naime, za razliku od Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u BiH kojim je predviđeno da stanice za tehnički pregled moraju posjedovati, najkasnije do 18.05.2020. godine, između ostalog, i uređaje za mjerenje izduvnih gasova, po federalnom Pravilniku o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (EKO test) od 01. januara 2020. godine  vozilo koje se mora podvrgnuti EKO testu mora zadovoljiti i zahtjeve o kvalitetu izduvnih gasova, u skladu sa propisima donesenim u Bosni i Hercgovini.

Iz svega ovoga može se zaključiti da postoji kontradiktornost odredbi pravilnika kada se radi o vremenu od kada će rezultati EKO testa imati uticaja na prolaznost vozila na tehničkom pregledu.

Također, Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila nije propisano koji su to “zahtjevi o kvalitetu izduvnih gasova” koje vozilo mora zadovoljiti prilikom podvrgavanja EKO testu.

Ovo usklađivanje je od izuzetnog značaja imajući u vidu koliki je uticaj motornih vozila na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo, a samim time i uticaj na zdravlje stanovnika i okoliša u cjelini.

Ovim putem još jednom iz resornog kantonalnog Ministarstva pozivaju nadležne na federalnom i državnom nivou da se što prije usaglase politike i postupanja u ovoj važnoj oblasti.