Ministar Filipović i kardinal Puljić: Najavljena obnova crkve na Alipašinom Polju

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Od ove godine Ministarstvo raspolaže grantom za finansiranje svih vjerskih i kulturno – historijskih objekata te je ovo bila prilika da kardinal informiše ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata. Među njima je obnova crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu.

Po riječima ministra, za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.

“Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti”, poručio je ministar Filipović.

Nadbiskup Puljić je istakao kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi. Mišljenja je i da se treba obnoviti fasade Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i historijsku vrijednost.

“To bi se moglo realizovati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve”, kazao je nadbiskup Puljić, te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.

Ministar Filipović je upoznao nabiskupa kako se rade projekti utopljavanja, te da će obaviti i razgovore sa Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik.