Izdvojena sredstva za nastavak polen-monitoringa u KS-u: Putem web stranice i mobilne aplikacije građanima dostupni svi važni podaci

Sporazum o sufinansiranju rada Laboratorije  za palinologiju Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu za 2019. godinu, potpisao je danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović sa dekanom Mustafom Memićem.

Ministarstvo je u ovu svrhu izdvojilo 25.350,00 KM.

"Nastavljamo saradnju na kontinuiranom polen-monitoringu radi blagovremenog informisanja stanovništva, prije svega alergičnih osoba kako bi mogle uskladiti svoje  ponašanje boravkom na otvorenom i izbjegavati određena  područja  u  periodima povišenih koncentracija alergena u zraku", kazao je ministar Filipović ističući da  se radi o obavezi propisanoj regulativom o zaštiti zraka.

"Na osnovu ovog monitoringa usmjeravat će se i aktivnosti KJKP 'Park' u sadnji i održavanju zelenila na urbanim površinama kao i nadležnih inspekcija u sprečavanju širenja alergenih biljnih vrsta", dodao je ministar.

Laboratorija  za palinologiju na PMF-u jedina je na području KS-a, ali i BiH. Mjeri koncentracije različitih vrsta polena u zraku, što omogućava dobijanje skupnih podataka o tome  koje biljke, u  koje doba godine produkuju najveće koncentracije polena. 

Rezultati monitoringa mogu se pratiti na stranici www.pmf.unsa.ba/cep-sr/ gdje su dostupni sedmični izvještaji o koncentracijama polena u zraku, ali i za svaki mjesec i cijelu vegetacijsku sezonu.

"Stranica pruža podatke o koncentracijama, trendovima i povećanju polena. Tu se mogu pronaći i brošura "Alergene biljke Kantona Sarajevo" kao i Polenski kalendar alergenih biljaka, sa informacijama o tome koje vrste daju najviše alergenog polena, vremenskom periodu njihovog cvjetanja i polinacije, načinu suzbijanja, preventivnim mjerama u borbi protiv alergija kao i preporuke osobama koje su osjetljive na polen", navela je rukovodilac Centra Senka Barudanović.

Sve ove informacije dostupne su i putem mobilne aplikacije "PolenKS" koja se moze pronaći na Play Store-u, dodala je.