“Biorješenje za zagađenje” iz BiH u Sjedinjenim Američkim Državama

Nakon nedavnog pružanja podrške talentovanom Farisu Demiroviću, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, odučilo je pružiti istu podršku ambicioznim učenicama četvrtog razreda Richmond Park Sarajevo Koledža.


U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damira Filipovića, u društvu profesorice biologije Azre Ahmić, upriličen je sastanak sa talentovanim učenicama.


Naime, radi se o Maidi Štulanović i Lamiji Balić koje su uvidjele problem zagađenja okoliša koje uzrokuje plastika, te su došle do velikog dostignuća koje se desilo tokom njihovog istraživačkog projekta. Kako bi uticale na ovaj izuzetno veliki problem, Maida i Lamija pronašle su rješenje u vidu “Biolution for Pollution” (Biorješenje za zagađenje).


Radi se o alternativi koja se krije u četiri vrste bioplastike koje se sastoje od prirodnih materijala i koje prilikom razlaganja ne štete okolišu.


Iz oblasti Okoliša na BOSEPO olimpijadi osvojile su zlatnu medalju, a nakon toga dobijaju poziv od I-FEST² -a u Tunisu i među 250 projekata osvajaju srebrnu medalju.


Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša odlučilo je finansijski podržati odlazak ove dvije talentovane učenice na Genius Olimpijadu koja se održava od 17- do 22. juna u Oswegu, Sjedinjene Američke države.


“U vrijeme kada je ekološka svijest jako niska, prijatno nas je iznenadilo razmišljanje i ambicioznost Maide i Lamije kao i sam projekat kojem su se posvetile. Ideja biorazgradive plastike veoma je interesantna i privukla je našu pažnju. Izrazito nam je drago da se mlade osobe bave nečim što je zapostavljeno od starijih. Naša podrška je naš znak priznanja za njihov rad te se nadamo da će ostvariti najbolje rezultate”, istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.