Zbog pada koncentracije zagađujućih materija u zraku: Ukinuta Prva epizoda „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo

S obzirom na to da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka zabilježen nagli pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10, te da je, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija sa padavinama i vjetrom promjenjivog smjera u sarajevskoj kotlini, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba, a na osnovu Prijedloga Stručnog tijela koordinaciju za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio Odluku o ukidanju Prve epizode - PRIPRAVNOST u Kantonu Sarajevo.

Odluka podrazumijeva ukidanje svih mjera koje su bile propisane Naredbom o proglašenju epizode "Pripravnost" donešene 26.januara 2018.godine.

Na snazi ostaje primjena kontinuiranih mjera za sprječavanje zagađenja u zimskoj sezoni, propisanih poglavljem IV Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 4/17).