Za potrebe KJKP "VIK": Nabavljeno šest specijalnih vozila vrijednih 988.000,00 eura

U krugu KJKP "Vodovod i kanalizacija" danas je upriličena svečana primopredaja i prezentacija šest novih specijalnih vozila za čišćenje i održavanje kanalizacione mreže na području Kantona Sarajevo.
Vozila je predstavnicima "VIK"-a uručio Srećko Oroz predstavnik Agra trgovine d.o.o.Hrvatska & Muller Umwelttechnik GmbH& Co iz Njemačke, a svečanom činu prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ukupna vrijednost vozila je 988.000,00 eura. Sredstva za njihovu nabavku su obezbijeđena iz sredstava zajma Svjetske banke Kantonu Sarajevo, koji se realizuje putem KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo.
Izvršni direktor pogona „Kanalizacija“ Nermin Drnda kazao je da su vozila nabavljena u okviru Projekta prečišćavanja otpadnih voda Sarajeva, te naglasio da je završetak ove faze projekta značajan za buduće kvalitetnije održavanje kanalizacione mreže i poboljšanje pružanja ove komunalne usluge, a bitno će se popraviti i stanje osnovnih sredstava za rad ovog preduzeća, koja su značajno tehnološki prevaziđena i dotrajala. Zahvalio se predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u okviru kojeg djeluje tim za vođenje ovog značajnog projekta, te predstavnicima Svjetske banke, Vladi KS i resornom ministarstvu na velikoj podršci u realizaciji planiranih aktivnosti.
Premijer KS Fikret Musić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ove nabavke iz sredstava kredita čiji je nosilac Kanton Sarajevo, te izrazio očekivanje da će se uspješno implementirati i ostatak kreditnih sredstava kroz rekonstrukciju kanalizacione mreže i najznačajniji ekološki projekt u Kantonu, a to je dogradnja i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama. Izrazio je, također, očekivanje da će ovo komunalno preduzeće sa boljom opremljenošću poboljšati kvalitet svojih usluga, a na zadovoljstvo građana i svih ostalih korisnika u Kantonu Sarajevo.
Zadovoljstvo nabavkom vozila i realizacijom prvog finansijski značajnijeg projekta prečišćavanja otpadnih voda u Kantonu izrazila je i pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac. Najavila je da se u aprilu naredne godine očekuje raspisivanje međunarodnog tendera za dogradnju i obnovu prečistača u Butilama, za šta će biti potrebno oko 32 miliona eura.
Tokom primopredaje vozila naglašen je i ekološki značaj kompletnog projekta prečišćavanja otpadnih voda kako za Kanton Sarajevo, tako i za Federaciju BiH, budući da se očekuje da će, po planiranoj dinamici, 2015. godine profunkcionisati prečistač otpadnih voda, te da će se svim korisnicima rijeke Bosne omogućiti višefunkcionalno korištenje voda koje će biti prečićene po evropskim standardima.