Uklonjena nelegalna deponija otpada na lokalitetu Babin Do: Na proljeće počinje kompletna rekultivacija očišćenog prostora

Za uklanjanje nelegale deponije otpada na lokalitetu Babin Do na Bjelašnici Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS u 2011. godini je izdvojilo 35.000 KM. Tome je predhodila i izrada projekta s ciljem detekcije vrsta otpada zbog sumnji da se na ovom lokalitetu tokom i neposredno poslije proteklog rata odlagao razni otpadni materijal, kao i radi utvrđivanja količine odloženog građevinskog otpada. Nakon što je utvrđeno da nema dubinski zakopanog opasnog otpada, krajem oktobra deponija je u potpunosti izmještena i zbrinuta u skladu s okolinskim dozvolama, a oko 19000 metara kvadatnih očišćenog prostora uskoro bi trebalo biti potpuno rekultivisano i uklopljeno u prirodni abmbijent.
O ovome su tokom današnjeg obilaska terena razgovarali ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić i predstavnici kantonalnih javnih preduzeća "Park" i "ZOI '84".
Kako je istaknuto, prije početka radova na rekultivaciji, kompletnu površinu na kojoj se nalazila deponija potrebno je ograditi, te ponovo postaviti fizičke prepreke, tzv. škarpe, na ulazu u ovaj prostor. Ranije postavljene prepreke su porušene i pokradene, a na ovom mjestu je počela nelegalna eksploatacija šljunka. Dogovoreno je da se postave betonske ili škarpe od sličnog materijala jer se samo tako može spriječiti ulazak na ovaj prostor radi odlaganja otpada ili eksploatacije šljunka. Radnici KJKP "Park" ovaj posao će započeti već naredne sedmice, a kompletno područje će kontinuirano biti pod nadzorom "ZOI'84" koji njime i upravlja. Za nadzor će biti angažovani komunalni redari, a svaki pokušaj nelegalnog odlaganja otpada ili eksploatacije šljunka će biti pravovremeno registriran i sankcionisan.
Također je dogovoreno da bi druga faza projketa koja se odnosi na rekultivaciju trebala započeti u proljeće. Cijeli prostor sa kojeg je uklonjena deponija biće zasađen sadnicama koje su autentične za tu lokakciju.
Ministar Jusić je kazao da je realizacija ovog projekta važna kako sa stanovišta očuvanja prirodnog naslijeđa Bjelašnice tako i radi otklanjanja sumnji, ali i mogućnosti da ovdje postoji otpad koji bi mogao negativno utjecati na slivno područje koje je izuzetno vrijedno za vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo.