U Sarajevu se održava međunarodni skup posvećen zaštićenim prirodnim područjima i razvoju malog poduzetništva

U  organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja,  u Sarajevu se održava peti po redu sastanak partnera u projektu  “Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“. Na sastanku učestvuju predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Cilj ovog projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, uz pronalaženje novih mogućnosti i inovativnih rješenja za razvoj malog poduzetništva unutar  zaštićenih područja i parkova u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Rumuniji.

“Dosadašnji dvogodišnji rad na projektu nedvosmisleno pokazuje i dokazuje da su mogućnosti razvoja malog poduzetništva, uz istovremenu zaštitu prirode i povećanja bioraznolikosti, više nego moguće. Zato je razmjena iskustava i novih saznanja na različitim područjima-turizmu, šumarstvu, poljoprivredi, pčelarstvu od velike važnosti za budućnost razvoja zaštićenih područja u svim državama koje sudjeluju u projektu”, pojasnio je koordinator projekta „Eco Karst“ Dragan Matijašić.

Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i KJU za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“. Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović iskazao je opredijeljenost i posvećenost Ministarstva u očuvanju prirodnih područja Kantona Sarajevo.

“Ilustracija o koliko dobro uređenim i održavanim područjima sa velikim bogatstvom prirode i kulturno graditeljskog nasljeđa se radi govore sve brojniji zahtjevi za različitim oblicima gradnje objekata različite namjene počevši od Trebevića, Bentbaše, Vrela Bosne pa i Bijambara. Zato su projekti ovakvog tipa kao što je Eco Karst dobrodošli, da se, koristeći iskustva drugih zemalja, utvrde potencijali zaštićenih područja i definišu održivi modeli korištenja. Cilj je, dakle, balansirati zaštitu prirode i razvoj ekonomskih aktivnosti na bazi ekosistema”, naveo je ministar Filipović na ovom skupu.

Najavio je da će tokom trodnevnog sastanka biti organizovan niz radionica na kojima će učesnici razmjenjivati znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine. Bit će upriličena i posjeta zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.