U prostorijama KJKP“VIK“ d.o.o. Sarajevo potpisan ugovor: Za četiri mjeseca bit će dostavljeno šest specijalnih vozila za čišćenje i održavanje kanalizacione mreže

Fahrudin Pilavdžić, direktor KJKP”Vodovod i kanalizacija” i Srećko Oroz, predstavnik Agra trgovine d.o.o.Hrvatska & Muller Umwelttechnik GmbH& Co iz Njemačke potpisali su danas u prostorijama preduzeća „ViK” ugovor za nabavku šest specijalnih vozila za čišćenje i održavanje kanalizacione mreže na području Kantona Sarajevo. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 988.000,00 eura, a isporuka će biti obavljena za četiri mjeseca, odnosno sredinom novembra ove godine.
Ova nabavka je ugovorena u okviru implementacije Projekta prečišćavanja otpadnih voda u Sarajevu (SWWP) koji se realizuje sredstvima zajma Svjetske banke u iznosu od 23.600.000,00 eura, a koja su namijenjena i za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Butila, rekonstrukciju kanalizacione mreže, te Institucionalno jačanje KJKP “Vodovod i kanalizacija”.
Ponuda kompanija sa kojom je danas sklopljen ugovor je izabrana između šest pristiglih prijava. Prilikom odabira preovladali su stručno-tehnički i finansijski kriteriji te mogućnosti servisiranja i isporuke rezervnih dijelova, te činjenica da iza svega stoji dugogodišnje iskustvo i reference njemačke firme “Muller” koja je poznata na evropskom i širem tržištu.
Nakon potpisivanja, direktor Pilavdžić je istakao kako se radi o značajnoj nabavci vozila kojim će se omogućiti poboljšanje pružanja usluga na održavanju kanalizacionog sistema, a bitno će se popraviti i loše stanje osnovnih sredstava za rad ovog preduzeća uzrokovano nedostatkom finansijskih sredstava u poslijeratnom periodu.
Srećko Oroz, predstavnik kompanija Agra trgovine d.o.o. & Muller Umwelttechnik GmbH& Co koje su zajedno nastupile na ovom tenderu je izrazio zadovoljstvo dodjelom ovog posla ovim kompanijama, te naglasio da će sve ugovorne obaveze biti ispunjenje, ali i da im je jako stalo da se na bosanskohercegovačkom tržištu dokažu kao referentni dobavljači.
“Resorno ministarstvo je izuzetno zadovoljno, jer je došlo do potpisivanja prvog većeg ugovora u okviru realizacije ovog kapitalnog projekta u KS”, istakla je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, te izrazila zahvalnost članovima Tima za implemetaciju i vođenje projekta na dosadašnjem uloženom trudu, a što će se pokazati u narednim danima prilikom ugovaranja značajnih poslova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacione mreže.
Potpisivanju ugovora su prisustvovali Tarik Badnjević, izvršni direktor za tehničke poslove, Nermin Drnda, šef Tima za implementaciju projekta prečišćavanja otpadnih voda u Sarajevu i Banjamin Kardaš, predstavnik KJKP”VIK” d.o.o. Sarajevo.