U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda “Pripravnost”

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopštava da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Razlog je što se prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda već sutra, sredinom dana, očekuje prestanak temperaturne inverzije što će uzrokovati prestanak rasta ili pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

“Temperaturna inverzija kratkotrajno se može javiti i u noći subotu na nedjelju što kratkotrajno može usloviti povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku. U nedjelju i ponedjeljak se očekuju slabe padavine i nešto jači vjetar što bi trebalo usloviti bolji kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo”, navode iz Stručnog tijela.

Preporuke za stanovništvo se nalaze na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS: http: //www.zzjzks.ba/.  

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati stanovništvo o svim eventualnim promjenama.