Pred ovogodišnju zimsku sezonu: Na Bjelašnici uređenje skijaških staza i ski liftova

Pred ovogodišnju zimsku sezonu na Bjelašnici i Igmanu počeli su radovi popravki, čišćenja i uređenja skijaških staza, žičara i ski liftova. U pratnji domaćina, direktora JP "ZOI 84" Salke Hasanefendića, radove su obišli premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri u Vladi KS Rusmir Sendić i Abid Jusić.
"Cilj nam je da do početka skijaške sezone uredimo i pripremimo staze, da ih zazelenimo, što i činimo primjenjujući efikasne metode hidrosjetve, da podignemo standard staza da bi u dogledno vrijeme mogli razmišljati o njihovom certificiranju i održavanju međunarodnih skijaških utrka. Naručena je nova zaštitna ograda, nova signalizacija, modernizira se žičara", rekao je Hasanefendić naglašavajući da finansijsku potporu očekuju od Vlade Kantona Sarajevo, ali i putem kreditiranja i apliciranja na međunarodne fondove namijenjen za ovakve projekte.
Staze su zbog izgradnje sistema za proizvodnju snijega i rasvjete pretrpile velika oštećenja i pored njihovog zatravnjivanja, hitna sanacija podrazumijeva i obradu nasipa oko akumulacije, odstranjivanje kamenja, te postavljanje snjegobrana. Zbog malog kapaciteta postojeće trafostanice za opsluživanje sistema za proizvodnju snijega, rasvjetu staza te razvoja vertikalnog transporta neophodna su ulaganja u energetski sistem na Bjelašnici. Na žičari, koja je smještena u srednjem dijelu skijališta, skinute su stare žice i biće ugrađene nove, a neophodno je uraditi sanaciju požarom uništenog komandnog kontejnera.
"Sve su ovo projekti koje ćemo raditi korak po korak, a s obzirom na činjenicu da je iz godine u godinu sve manje snijega u nižim dijelovima planina, naš prioritet je dizanje staza iznad 1600 metara nadmorske visine. Treba na tim visinama stvoriti potrebnu infrastrukturu i naši zajednički napori idu u tom pravcu", naglasio je premijer Musić i još jednom potcrtao koliko su za Kanton Sarajevo važna područja Bjelašnice, Igmana i Rakitnice. Upravo zbog toga se apelira i traži da se prilikom izrade Prostornog plana Federacije BiH ima fleksibilniji pristup prema ovim područjima, zbog njihovog velikog značaja za razvoj Kantona Sarajevo.