Potpisan Sporazum radi sanacije devastirane lokacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići

U prostorijama Tužilaštva BiH danas je potpisan Sporazum kojim se regulišu uslovi za provođenje zajedničke javne nabavke, u cilju rješavanja problema sanacije devastirane lokacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići.

Sporazum su potpisali glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović, u ime Vlade KS.

Predviđeno je da se nakon završenog procesa ekshumacije u Regionalnom centru za upravljanje otpadom pristupi rješavanju problema sanacije, a kako bi se osiguralo da odlagalište funkcioniše u skladu sa važećim standardima i propisima iz oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom.

Ministar Filipović je istakao važnost ove javne nabavke radi vraćanja u prvobitno stanje čeonog dijela deponije.

“Obzirom da se već šest godina nakon otvaranja postupka nije pronašao način da se ovaj dio problema riješi, a mi smo to uspjeli riješiti na samo jednom sastanku, zaista moram iskazati zadovoljstvo ovim potpisivanjem sporazuma. Mislim da je ovo jedan od gorućih problema koji trebaju da se riješe”, naglasio je ministar Filipović.