Poduzeti sve mjere da Sarajevo spremno dočeka 23. Sarajevo Film Festival

“I ove godine Vlada Kantona Sarajevo poduzima sve mjere kako bi osigurala da Sarajevo spremno dočeka 23. Sarajevo Film Festival, jedan od najvećih filmskih događaja Jugoistočne Evrope”, poručio je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na sastanku koji je održan sa direktorom ovog festivala Mirsadom Purivatrom, ministrima unutrašnjih poslova, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Vedranom Mulabdićem i Čedomirom Lukićem kao i predstavnicima Grada, javnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, općina i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Po riječima premijera Konakovića sigurnost je jedan od najbitnijih segmenata i zbog broja turista, inostranih novinara i svih onih koji dolaze na festival, on se jednostavno nameće kao ultimativni dio koji se mora ispuniti.

Naglasio je i da će Vlada KS koordinirati i sa svim ostalim aktivnostima koje će omogućiti da ovaj festival bude uspješno održan.

Tokom sastanka je najavljeno kako će se od ove godine Općina Ilidža po prvi put uključiti u realizaciju projekata festivalskog programa na određenim lokalitetima ove sarajevske općine, a da će Novi Grad biti intezivnije angažovan nego protekle godine.

Direktor Purivatra je rekao kako je Kanton Sarajevo nastavio sa podrškom, ne samo novčanom nego i infrastrukturom, kao i općine Stari Grad i Centar, a njima su se priključile i Ilidža i Novi Grad.

"Većom infrastrukturnom podrškom SFF dobija šansu da raste dalje”, kazao je direktor Purivatra.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić naveo je da je Gradska uprava svjesna šta SFF znači za Sarajevo, te da će oni nastojati da ubuduće mnogo više učestvuju u realizaciji ove uspješne priče.

I ove godine će Ministarstvo saobraćaja izdati naredbe o posebnoj regulaciji saobraćaja u tom periodu, a Vlada Kantona Sarajevo će donijeti Odluku o produženju rada ugostiteljskim objektima tokom trajanja „Sarajevo Film Festivala“.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo posebno naglašavaju i upozoravaju da je prema Zakonu o javnom redu i miru i važećim općinskim odlukama zabranjeno konzumiranje alkohola na javnim mjestima te da će takvi prijestupi biti sankcionisani.

Od inspekcija je zatraženo da rade u tri smjene, a poseban akcent će biti stavljen na kontrolu izdavanja računa te nepropisno zauzimanje javnih površina, dok će radnici gradske čistoće omogućiti da grad u svakom trenutnku bude čist.

Inače, Sarajevo Film Festival se održava od 11-18. augusta ove godine.