Podrška Kantona uređenju kompleksa Aladža džamije

U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je potpisan Sporazum o rekonstrukciji, adaptaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata sa Islamskom zajednicom u BiH, Muftijstvom goraždanskim.

Sporazum su potpisali resorni ministar Damir Filipović i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Radi se o novčanim sredstvima koje je izdvojilo ovo Ministarstvo za uređenje dijela zemljišta na lokalitetu Aladža džamije u Foči na kojem se nalazi imamska kuća.

“Obzirom na kulturno-historijski značaj Aladža džamije kao i njen značaj za povratničke porodice, odlučili smo da damo doprinos i podržimo realizaciju ovog vrijednog projekta”, istakao je ministar  Filipović.

Uz riječi zahvale ministru Filipoviću, predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću i Kantonu Sarajevo, muftija goraždanski izjavio je da jedan od važnih dijelova u uređenju kompleksa Aladža džamije jeste upravo uređenje ovog dijela zemljišta.

“Koristim priliku da pozovem sve ljude koji nisu imali priliku, da dođu i vide šta smo to uradili u kompleksu Aladže”, poručio je muftija Pitić.