Osigurano 19.038.630 KM za održavanje čistoće na javnim površinama, opravke i rekonstrukcije dječijih igrališta, uređenje grobalja i održavanja javne rasvjete

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obezbijedilo je 19.038.630 KM za poslove iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje, i to za preduzeća: „Park“, „Pokop“, „Rad“ i „Vodovod i kanalizacija“.

Kako je precizirano, ova sredstva su namijenjena za održavanje čistoće na javnim površinama, opravke i rekonstrukcije dječijih igrališta, uređenje grobalja, te održavanje javne rasvjete.

Ovim povodom, ministar Enver Hadžiahmetović potpisao je danas sporazume sa vršiocima dužnosti direktora „ViK“-a Aidom Pendek i „Rada“ Mirsadom Hošićem, te direktorom „Parka” Edinom Abdurahmanovićem i izvršnim direktorom „Pokopa“ Asmirom Hodžićem.

Ministar je poručio da je u navedenom iznosu od preko 19 miliona KM resorno ministarstvo obezbijedilo i dio sredstava koja se odnosi na preduzeća, čiji je osnivač lokalna zajednica, tačnije za komunalna preduzeća “Trnovo” iz Trnova, „Komunalac“ iz Hadžića, te „Vodostan“ iz Ilijaša.

„Iako je u skladu sa Programom i planom poslova iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje definisano da poslove koje osiguravaju kantonalna javna komunalna preduzeća trebaju finansirati i lokalne zajednice, sad sve te obaveze snosi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša“, obrazložio je ministar Hadžiahmetović.