Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Da se nikad ne zaboravi

Povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u opsadi '92-95, koji se svake godine obilježava devetog maja, danas je ispred Spomen – obilježja upriličena manifestacija pod sloganom "A bili su samo djeca".

Učesnici ove manifestacije, dječaci i djevojčice, su izvođenjem pjesme ukazali i na stradanja nevine djece u Siriji, koja i danas pate, a nažalost je malo onih koji ih razumiju i žele im pomoći. Nakon njih, izvedene su potresne poetske numere zbog kojih su mnogi od prisutnih zaplakali.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica, je u svom govoru naglasio da građani Sarajeva, koji su preživjeli najdužu opsadu u novijoj historiji, a posebno roditelji ubijene djece, razumiju patnju i bol sirijskog naroda i iskreno suosjećaju s njima.

"Razmišljajući kako da vam se obratim danas, odlučio sam da pročitam prošlogodišnje obraćanje ne zato što mi je bilo mrsko pisati, nego što mi je važno podsjetiti na to kako vrijeme brzo prolazi. Ali bol i patnja postaju sve veći, jer zločinstvo ubijanja nevinih i brutalnost načina na koji je to učinjeno, bivaju sve očigledniji. Uz to, svjesni smo da nasilje moćnih i patnja djece ne prestaju, već samo mijenjaju oblike i kontinente. Primjeri i poruke, vapaji i molbe u ovom surovom svijetu, igraju vrlo skromnu ulogu", poručio je Grabovica.

Spomenik u centru Sarajeva svjedoči o 1.600 ubijene djece tokom 44 mjeseca duge opsade glavnog grada BiH, u kojem je ukupno stradala 11.451 osoba. Svakog dana opsade, u Sarajevu je u prosjeku ginulo osam ljudi, a među njima jedno dijete. Ranjeno je 14.946 najmlađih Sarajlija.

Nakon prigodnog programa delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: predsjedateljica Skupštine Ana Babić, premijer Elmedin Konaković, te ministri Amela Dautbegović, Čedomir Lukić, Muharem Fišo, Mirvad Kurić, Mario Nenadić i Jasmin Halebić položila je cvijeće te odala počast ubijenoj djeci Sarajeva.

Ovom prilikom, predsjedateljica Babić je navela da su borbu protiv fašizma i agresije građani svojim patriotizmom, ljubavlju prema gradu i domovini, također odbranili i 2. maja.

"Kultura sjećanja još uvijek nije na nivou na kakvom bi trebala biti, jer današnji dan pokazuje koliko nas je malo osviješteno i koliko ima odnosa prema nečemu što je tradicija. Ipak, vjerujem da će ono što obrazovanje treba ponuditi mladim ljudima donijeti i bolje vrijeme", kazala je Babić.

I ministar Fišo je podsjetio kako se deveti maj obilježava pobjeda nad fašizmom, Dan Evrope, kao i da je i danas posljednji dan manifestacije "Dani Kantona Sarajevo".

"Svima je jasno da zločinci nisu prezali da ubijaju mladost. Mi im poručujemo da to nikada nećemo zaboraviti. Bit ćemo ljudi i nikada nećemo tražiti osvetu, ali im i nećemo zaboraviti sva zla koja su nam nanijeli. Tražit ćemo da svi oni koji su to radili budu adekvatno kažnjeni", potcrtao je ministar Fišo.