Nema uslova za proglašenje epizode „Pripravnost“

S obzirom da još uvijek nije otklonjen kvar na serveru, zbog kojeg nije u funkciji prikaz koncentracija zagađujućih materija u zraku na web stranici monitoringa kvaliteta zraka http:/kvalitetzraka.ba, iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju građane da su jučer konstatovane povećane vrijednosti PM10 iznad graničnih, ali da u isto vrijeme nisu dostignuti uslovi predviđeni Planom interventnih mjera za proglašenje epizode „Pripravnost“.

Tako su i današnjim praćenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku zabilježene sljedeće prosječne dnevne vrijednosti do 8 sati: Vijećnica 49, Otoka 88, Ilidža 136 i Ilijaš 153 µg/m3.

U isto vrijeme, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i sutra se očekuje oblačno vrijeme, a od srijede i padavine, uz prisustvo jačeg vjetra, što će uslovljavati pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Iz Ministarstva također preporučuju građanima da prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija koje će biti plasirane putem sredstava informisanja, kao i da postupaju u skladu sa datim stručnim preporukama.