Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša izdvojilo sredstva za obnovu vjerskih objekata

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Muftijstvo sarajevsko gdje su ga ugostili muftija Enes Ljevaković, te predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Jusuf Zahiragić i Kenan Musić.

Kanton godinama podržava vjerske zajednice, a od ove godine Ministarstvo raspolaže i budžetskom stavkom za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Kantonu Sarajevo.

“Povod moje posjete je upoznavanje sa prioritetima i gdje bi se raspoloživa sredstva mogla usmjeriti. Trudit ćemo se da ovu započetu saradnju sa Muftijstvom, kao pravnim licem zaduženim za obnovu vjerskih objekata u džematima proširimo, jer smo svjesni potreba na terenu”, kazao je ministar Filipović.

Istakao je da će planirana budžetska sredstva biti raspoređena svim vjerskim zajednicama u iznosima do 15.000 KM, te da će se utrošiti prema prioritetima koje one odrede.

Muftija Ljevaković je izrazio zahvalnost za pomoć Kantona u obnovi vjerskih objekata, kojih je najviše na području općine Stari Grad.

“To su važni projekti i drago mi je da imamo podršku i na ovom planu. Nadam se da će dobra saradnja biti nastavljena”, naglasio je muftija Ljevaković.