Ministar Filipović: Uspostaviti potpuno uređen sistem za zaštitu nacionalnih dobara

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović primio je danas izvršnog dužnosnika u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirzaha Foču.

Dogovoren je nastavak saradnje Kantona i ove komisije radi očuvanja postojećih, kao i proglašenja novih nacionalnih dobara na području KS, te izmjena i dopuna davno donesenih odluka koje regulišu ta pitanja.

Kako je istaknuto, namjera je da buduće odluke budu u potpunosti provedene i da doprinesu poboljšanju zaštite i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa kojim je Sarajevo veoma bogato.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izvršila je monitoring ukupno 103 kulturna dobra na području KS, utvrdila intervencije koje su na njima sprovedene, te da li su one u skladu ili ne sa mjerama zaštite koje je ova komisija propisala.

Ministar Filipović je istakao da se sve odluke koje su obavezujuće trebaju primjenjivati u potpunosti, ali i da je neophodno njihovo usklađivanje sa prostorno-planskom dokumentacijom radi upostavljanja potpuno uređenog sistema za zaštitu nacionalnih dobara.

Radi dogovora o budućim aktivnostima, najavio je sastanak sa Ministarstvom kulture i sporta kao i nadležnim kantonalnim institucijama i zavodima.