Ministar Filipović i predsjednik Finci: Najavljeni radovi na sanaciji sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića

Dio sredstava za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Kantonu Sarajevo za ovu godinu bit će usmjeren za sanaciju objekta sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića.

To je najavljeno na današnjem sastanku ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damira Filipovića sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, a tema razgovora bila je podrška radu vjerskih zajednica.

Kako je predsjednika Fincija informisao ministar Filipović, Ministarstvo od ove godine raspolaže budžetskom stavkom koja obuhvata i sanaciju vjerskih objekata, a namjera je da se raspoloživa sredstva utroše isključivo prema prioritetima koje odrede vjerske zajednice.

Iznosi do 15.000 KM bit će uplaćeni na račune svih vjerskih zajednica.

Predsjednik Finci je istakao da je pripremljen projekt za sanaciju ove sinagoge, te da bi izdvojena sredstva mogla biti usmjerena u planirane radove, a koji će biti sufinansirani i iz drugih izvora.

Kako je dogovoreno, Ministarstvo i Jevrejska zajednica uskoro će potpisati sporazum o utrošku sredstva, a namjera je da se radovi završe do kraja jeseni.