Kroz realizaciju projekta “Razvoj održivih praksi za zaštitu, promociju i upravljanje prirodnim resursima“: Nastavlja se saradnja Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i lokalne zajednice

U okviru projekta “Razvoj održivih praksi za zaštitu, promociju i upravljanje prirodnim resursima“ organizira se program obuke za zaposlene u Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja koji će se održati u ponedjeljak 24.10.2011. godine u eko kući „Borin do“, Sarajevo, Vučija Luka.
Narednog dana na istoj lokaciji održati će radni sastanak sa predstavnicima lokalne zajednice koji se organizira sa ciljem razmatranja mogućnosti razvoja eko turizma i drugih pratećih djelatnosti na zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo. Sastanku će, pored lokalnog stanovništva, prisustvovati radni tim projekta iz Slovenije koji će izložiti svoja iskustva na ovom i sličnim područjima, kao i predstavnici lokalnih organizacija koje trenutno razvijaju svoje turističke proizvode na zaštićenom području Skakavca.
Sastanak, kao i program obuke, se organizira u suradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja koja upravlja ovim područjima i aktivno je uključena u realizaciju svih projektnih aktivnosti.
Projekt implementiraju udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Bosne i Hercegovine i Opština Pljevlja iz Crne Gore. Partner i sufinansijer projekta u Bosni i Hercegovini je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
Glavni cilj projekta predstavlja doprinos zaštiti, promoviranju i unaprijeđenju efikasnog upravljanja područjima od izuzetne prirodne vrijednosti sa ciljem razvoja turizma i drugih alternativnih ekonomskih aktivnosti u svrhu očuvanja prirodnih resursa.
Projekt se u Bosni i Hercegovini odnosi na područja Skakavca, Bijambara i Vrela Bosne, a u Crnoj Gori na područje planine Ljubišnja. Projekt, koji finansira Evropska unija iz Programa pretpristupne pomoći (IPA 2008), traje 18 mjeseci, tj. do juna 2012. godine.