Izdvojeno 259.000 KM za subvencioniranje novih gasnih priključaka u Kantonu Sarajevo

Aneksom II Sporazuma o saradnji koji je danas potpisao ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović sa direktoricom KJKP “Sarajevogas” Nihadom Glamoč nastavlja se projekt subvencioniranja gasnih priključaka u KS-u.

“Ministarstvo je za te svrhe osiguralo 259.000,00 KM za ovu godinu. Već naredne sedmice bit će objavljen javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova priključivanja na gasnu mrežu ‘Sarajevogas’-a. Ukoliko bude iskazano veliko interesovanje, Ministarstvo je spremno uložiti dodatna sredstva za nastavak realizacije ovog projekta”, istakao je ministar Filipović.

Kazao je da je ovo jedna od preventivnih mjera utvrđenih Kantonalnim planom zaštite okoliša, čiji je cilj povećanje broja korisnika prirodnog plina kao ekološki najprihvatljivijeg energenta u Kantonu Sarajevo.

Javni poziv bit će objavljen u dnevnim listovima Oslobođenje i Dnevni Avaz, te na web stranicama Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva.

Po Sporazumu, kriterije za izbor korisnika ovih subvencija definisat će KJKP "Sarajevogas", uz saglasnost Ministarstva.

Izdvojena sredstva bit će raspoređena za subvencioniranje oko 250 novih priključaka.


"Sarajevogas", kao nosilac projekta provest će i procedure javnog poziva za izbor korisnika, izgradnje novih priključaka te puštanja gasa u unutrašnje gasne instalacije, pregleda instalacija u objektima i ostale neophodne radnje u skladu sa važećim zakonima, tehničkim propisima i procedurama.


Implementacija ovog projekta počela je prošle godine i dosada je subvencioniran 451 gasni priključak.