Drugi maj '92 je jedan od najznačajnijih datuma u vremenu odbrane BiH: Tog dana branioci Sarajeva pokazali su svoju hrabrost, odanost, volju i herojstvo

Povodom obilježavanja drugog maja, 25. godišnjice odbrane Sarajeva, a u okviru manifestacije Dana Kantona Sarajevo,kantonalna delegacija predvođena dopredsjedavajućim Skupštine KS Sabahudinom Delalićem te ministrima prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i boračkih pitanja Čedomirom Lukićem i Muharemom Fišom položila je cvijeće i odala počast šehidima i prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću na Šehidskom mezarju Kovači.

Drugi maj je jedan od najznačajnijih datuma u vremenu odbrane Bosne i Hercegovine. Tog dana vodila se najvažnija bitka za opstanak BiH.

Jedna od ključnih činjenica jeste da tog dana više i zvanično nije postojala SFRJ. Samo nekoliko dana ranije, tačnije 27. aprila, proglašena je Savezna Republika Jugoslavija, a BiH je bila međunarodno priznata država već skoro mjesec dana.

"To je dan kada je odbranjeno Predsjedništvo, dan kada je agresorska vojska Savezne Republike Jugoslavije napala zgradu Predsjedništva, pošte, sve bitne objekte pokušavajući da uveže svoje jedinice sa kasarnom Maršal Tito. Pripadnici Teritorijalne odbrane BiH, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a, odbranili su tog dana Predsjedništvo BiH od daleko moćnijeg agresora, pripadnika tada već vojske Savezne Republike Jugoslavije", prisjetio se ministar Fišo, te potcrtao da su tog drugog maja branioci Sarajeva pokazali svoju hrabrost, odanost, volju i herojstvo.

Već tada, u Sarajevu su bile stacionirane jake snage JNA koje su se otvoreno stavila na stranu SDS-a i srpskih paravojnih formacija.

Agresor je tog dana sa okolnih brda napao grad i njegove stanovnike koje je u narednih 1.460 dana držao u obruču, bez vode, struje i hrane, na nišanu i konstantnom strahu.

Presudne bitke vodile su se drugog maja između 10 i 15 sati, zapaljena je zgrada pošte. Sarajevo je ostalo odsječeno od ostatka svijeta, telefonske veze u većem dijelu grada više nisu radile. Tad je počela agresija protiv nedužnih građana glavnog grada nezavisne države BiH.

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva '92-'95., na groblje Lav kao i na mezarje Stadion.