Delegacija Kantona položila cvijeće na spomen obilježja povodom Dana grada Sarajeva

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije jutros su položile cvijeće kod Vječne vatre kao i na Šehidskom mezarju Kovači. Delegaciju Kantona Sarajevo predvodila je predsjedateljica Skupštine Ana Babić koja je tom prilikom građanima Sarajeva čestitala Dan grada.

"Znamo koliko je značajan ovaj datum, ne samo iz naše nedavne prošlosti  nego  i u Drugom svjetskom ratu upravo na današnji dan smo se oslobodili od fašista. Ovo je značajan blagdan za svakog Sarajliju, slavimo rođendan našem gradu koji ima mnogo godina i obilježja", rekla je u izjavi za medije predsjedateljica Babić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je prije 73 godine grad Sarajevo oslobođen od fašizma, ali i da su nakon agresorskog napada 1992. godine građani ponovo zajedno odbranili ovaj grad.

"Mislim da je to najveća simbolička vrijednost ovog datuma, jer nam to pokazuje da razjedinjeni ne možemo nigdje. Skupa možemo da ispunimo sve ciljeve i težimo sretnijoj budućnosti i, konačno, ulasku u EU. To je ono što zaslužuju građani Sarajeva i cijele BiH" poručio je gradonačelnik Skaka.

Predsjednik SUBNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić kazao je da je Sarajevo sudbonosno vezano za april.

"U aprilu 1941. godine bombardirano je Sarajevo, a 1945. oslobođeno. U svakom slučaju, ovo je dan koji je u historiji grada Sarajeva zauzeo nezamjenjivo mjesto", rekao je Čomić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić kazao je da je ovo dan oslobođenja i rođendan Sarajeva.

"Sarajevo je sudbinski vezano za ovaj datum. Neko ima svog sveca i patrona, mi imamo sudbinski 6. april, dan kada su nas napale nacističko-fašističke snage, dan kada smo se oslobodili od njih, dan kada je 50.000 ljudi reklo ne ludilu prije 26 godina, i, evo, dan kada puštamo žičaru. Sretan vam svima Dan grada Sarajeva", kazao je predsjedavajući Gavrić.

Osim delegacija Kantona i Grada, cvijeće su na spomen obilježja položile i delegacije svih ostalih nivoa vlasti te boračkih udruženja i organizacija.

Tokom dana cvijeće je položeno i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mezare poginulih policajaca, na Gradskom groblju Lav, grobljima "Sveti Josip" i "Sveti Marko", Šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima ispred općine Novi Grad, kao i spomen-obilježju podignutom u znak sjećanja na prvu stradalu doktoricu u opkoljenom Sarajevu Silvu Rizvanbegović.

Delegacije su također položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera, kao i u spomen-parku na Vracama.