Delegacija Grada Maribora posjetila Kanton Sarajevo: Spremni primiti mlade stručnjake iz KS na edukaciju

Razmatranje svih oblika buduće saradnje, te prenošenje iskustava Grada Maribora na Kanton Sarajevo vezanih za korištenje sredstava iz evropskih fondova za razvoj bile su teme razgovora premijera Fikreta Musića i ministara za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Abida Jusića i kulture i sporta Ivice Šarića sa mariborskim gradonačelnikom Francom Kanglerom i njegovim saradnicama.
"Kanton Sarajevo je zainteresiran za saradnju sa Gradom Mariborom na svim poljima, posebno u oblastima prostornog uređenja i zaštite čovjekove okoline, privrede sa akcentom na turizam, te kulture. Dobili smo čitav niz korisnih informacija kako na najbolji način iskoristiti sredstva iz predpristupnih evropskih fondova", istakao je premijer Musić, te dodao da su današnji razgovori konkretizirani kroz ponudu za edukaciju naših mladih stručnih kadrova koji bi u budućnosti radili na izradi kvalitetnih projekata za finansiranje iz pomenutih evropskih fondova, a što su čelnici Kantona Sarajevo odmah prihvatili, te se zbog toga zahvalili svojim prijateljima iz Maribora.
Gradonačelnik Kangler je premijera i ministre upoznao sa čitavim nizom projekata koje je Maribor većim dijelom uspješno realizirao ili će ih u naredne dvije godine implementirati u potpunosti.
"Iz pomenutih fondova finansira se 45 vrlo značajnih projekata za razvoj Maraibora, među kojima su rekonstrukcija stadiona, žičare na Pohorju, saobraćajne infrastrukture, izgradnja modernih hotelskih sadržaja, obnavljanje komunalne infrastrukture, izgradnja dva centra za sve generacije, itd, a zašto je do sada povučeno i utrošeno preko 200 miliona eura sredstava i nemamo namjeru stati na ovome", naglasio je gradonačelnik Kangler, te ponosno najavio kako će Maribor biti prijestolnica kulture sljedeće godine, a organizirat će i zimsku univerzijadu 2014. godine, te svjetsko šahovsko prvenstvo za mlade.
Prema njegovim riječima, spremni su primiti mlade stručnjake iz Kantona Sarajevo, te im kroz edukativne programe i praktične primjere prenijeti iskustva mladog tima stručnjaka koji je izradio sve pomenute projekte i dobio novac iz evropskih fondova za njihovu realizaciju.
"Treba dati priliku mladim stručnim ljudima i primjeniti praksu Maribora u svim oblastima, naravno i u kulturi, koji je kao prijestolnica kulture pokazao kako se za nju treba boriti i u nju ulagati, a dobar primjer je osiguravanje 6,4 miliona eura za preobrazbu starog samostana u Lutkarsko pozorište", kazao je ministar Šarić.
Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo što su i Maribor, kao prvi evropski grad, ali i Sarajevo, kao drugi u Evropi, dobili Spomenike mira te i na ovaj način još jednom poslali poruku mira Evropi i svijetu.